Založ si blog

Základ je nemyslieť!

Je dôležité si toto heslo osvojiť. Hlavne vtedy, ak chcete vstúpiť do politiky. Prestať myslieť na podstatné, a venovať sa nepodstatnému, prináša úspechy. Potrebné je ale zamyslieť sa, komu?

„Nemyslite, strana myslí za vás!“

„Každá minca má dve strany. Na jednej panna, na druhej lev. Na ktorú stranu padneme?“ (Vadní. Vánok  tvojej duši: Spedik-Jahn, 2018).

Len na tú, na ktorú chcete, aby ste padli. A tu sa zastavím. Tak ako minca, keď zostane stáť na hrane. Vzácny prípad. Ale stáva sa. Je tu chvíľka na rozmyslenie. Chvíľka, ktorá sa dá naťahovať, ale nie do nekonečna. Treba to urýchliť.  Stačí mincu na niektorej strane „dovážiť“ tak, aby sa dlho nerozhodovala. Každá strana má na to svoju techniku. Bratstvo, rovnosť, sloboda, demokracia, liberalizmus, mier… Je veľa iných krásnych slov, ktorými tí, čo neprestali myslieť, umožnia minci padnúť na stranu svojho LEVA. Nasmerovať masy proti tým, čo nechcú myslieť tak, ako si to LEV predstavuje.

Kritické myslenie.

Nový termín, ktorý nás má presvedčiť, že zdravý sedliacky rozum už nestačí. S tým súhlasím, ale s jednou pripomienkou. Prečo práve Ja sa mám učiť kriticky myslieť od niekoho, kto nemá čas na túto tému so mnou komunikovať. Kriticky myslieť, znamená rozšíriť informáciu, ku ktorej sa mám vyjadriť, o všetky známe skutočnosti. Ale to sa nedeje. Nie je na to čas.  Čas je len na oznámenie nám, že tomu nerozumieme. Že nevieme kriticky myslieť. Že sme jednoducho hlupáci, ktorých kriticky myslieť môžu naučiť iba vybraní experti, ktorí to vedia.

Rástol som s presvedčením, že vybraní experti majú o kus mozgu navyše. Len nedávno som pochopil, že tomu tak nie je. Ale ako presvedčiť experta, že nie je expertom, keď je presvedčený, že je niečo, ako všemohúci. Zobral som sedliacky rozum do hrsti, a vymyslel vlastnú metódu na meranie kvality sedliackeho rozumu, a kritickej komunikácie. A zrazu experti nemali čas. Nemali čas odpovedať mi na jednoduchú otázku: V ktorej oblasti mám rozvíjať moje kritické myslenie?

S jedným bitom to nejde!

Bit je základná jednotka informácie. Tá má dva stavy. Tie postačujú len k tomu, aby sme sa vyjadrili či chceme, alebo nechceme. Druhý bit budeme potrebovať k ohodnoteniu predstavy, prečo to, čo chceme, je správne chcieť, alebo prečo to nemáme chcieť.  Viem, začína sa to komplikovať. To ale neznamená, že neviete kriticky myslieť. Práve naopak. Dostávate sa do stavu, že nemáte dosť informácií o tom, aby ste mohli urobiť zodpovedné rozhodnutie. K tomu potrebujete čas, aby ste svoje poznanie rozšírili, pokiaľ o to máte záujem. Alebo záujem nemáte, a svojho rozhodnutia sa vzdáte.

Tu začína priestor pre tých, ktorí  dokážu získať váš súhlas. Zneužiť vašu nevedomosť. Využiť ju v prospech niečoho, o čom nemáte tušenie, lebo o ďalších informačných bitoch a bytoch ani neviete, že existujú. Možno nemáte dosť odvahy priznať svoju nevedomosť alebo slabosť, a postaviť sa zoči – voči niečomu, čo cítite, že je nesprávne.

Plne chápem slabých aj nevedomých.

Bol som jeden z vás. Dnes už ním nie som. Viem kvalitatívne vyhodnotiť múdrosť a hlúposť. Oddeliť potrebné od nepotrebného. Pomenovať a zdôvodniť prečo to, čo obhajujem, je správne, a prečo konanie mojich dobrodincov dobro neprináša. O tom všetkom môžem s kýmkoľvek komunikovať. Základy komunikácie, ktoré smerom k vám roky prezentujem, určite majú prvky kritického myslenia vybrúseného 15-timi rokmi praxe. Nechcem, aby ste ich prijali. Chcem len, aby ste sa nad nimi zamysleli a zdôvodnili mi, prečo si myslíte, že sú nesprávne. Ak s nimi súhlasíte, potom mi nestačí povedať len áno. Musíte pár bitov pridať, aby sme sa dohodli, aká je kvalita zhody môjho a vášho pohľadu na proces, ktorého sa naša komunikácia týka. Lebo kritické myslenie je nie cesta k tomu, aby ste demokraticky, kamarátsky, úctivo, farizejsky, alebo nejako inak s niečím súhlasili.

Kritické myslenie je proces, ktorého výsledkom je starostlivé a premyslené rozhodnutie o tom, či nejaké tvrdenie prijmeme, odmietneme, alebo či sa pre nedostatok poznania o ňom, zriekneme svojho rozhodnutia. Prijaté rozhodnutie musí sprevádzať argumentácia a ohodnotenie stupňa istoty, s ktorými sme k takémuto rozhodnutiu dospeli.

Ak to niekoho zaujíma, sprístupnil som niekoľko pomôcok a video:ako pracovať s UA Reme. UA Reme je nástroj, analyzátor, ktorého prostredníctvom sa môžete naučiť s okolím transparentne, reflexne, kriticky a korektne komunikovať. Analyzátor vám umožní ohodnotiť seba, ale tiež čokoľvek, čo sa vôkol vás deje. Ukáže vám, ako sa proces vyvíja. Získate sebavedomie a istotu, že ste rovnocenný partner každému šíriteľovi kritického myslenia a občanom, ktorí na vás nemajú čas.

Či je to tak, posúďte sami, a dajte mi vedieť.

Peter Jahn, Králiky, 3.4.2022

Moja cesta – 28

13.04.2024

Dodatok k ukončeniu blogu a diela Moju rozprávku, moje „PUTOVANIE od prameňa k smrti“, rozdelenú na 28 častí, som začal zverejňovať ako blog vo viere, že nájdem niekoho, kto vydá jeho ucelenú časť knižne. Nenašiel sa. Vlastne áno. Našiel sa distribútor, ktorý bol ochotný sprostredkovať záujemcom predaj zverejneného diela. Vašou odmenou za to, že ste sa [...]

Moja cesta – 27

04.04.2024

Život je ale komplikovaný. Nič v ňom netrvá večne. Aj radosť z testamentu v okamžiku, keď obal zahodíš a spoznáš jeho obsah. Ten priateľom veľkú radosť neprinesie. Preto mi je ťažko hovoriť s nimi na túto tému. S tebou to bude zrejme ľahšie. Hlavne vtedy, ak ťa zaujal život včiel. Žiadna včela neurobí niečo, čo by mohlo včelej rodine uškodiť. Dokonca aj [...]

Moja cesta – 26

29.03.2024

Už je čas „Pravde žil som, krivdu bil som…“ má Samo Chalupka vtesané na svojom náhrobku v Hornej Lehote. Moja životná cesta prechádza i touto obcou. Míľnik s označením 1977 je tu pevne osadený. Občas sa k nemu vraciam. Stojí presne poniže evanjelickej fary, kde Samo Chalupka pôsobil. Kúsok vpravo je jeho pamätník s veršom z „Branka“. Je zhodný s epitafom [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

jahn

...o rodine, zdvorilosti, spoločenskej etikete, osobnom rozvoji a reflexnej komunikácii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 72026x
Priemerná čítanosť článkov: 1501x

Autor blogu

Kategórie